Digiverteller

DORPS-NETWERK “VICHTE … ‘hart’ tegen corona”

DRINGENDE OPROEP

Samen met dienst Sociaal Welzijn Anzegem zoeken we vrijwilligers

 

Beste inwoner van Vichte

Dit is dringend!!!

Met de Vichtse dorpsraad willen we het vrijwilligers-netwerk van de gemeente Anzegem verder uitbreiden. Onze Vichtse dokters geven aan dat er nogal wat (oudere) mensen in Vichte wonen die niet over digitale middelen beschikken. Er komt binnenkort een heel grote nood aan (vooral) jonge mensen die in de huidige omstandigheden een beetje willen meehelpen.

Wat is je taak?

-In je buurt een aanspreekpunt zijn voor mensen die écht niet verder kunnen

-Misschien af en toe een luisterend oor bieden en een boodschap doen voor zij die het nodig hebben, en zo nodig verder te waarschuwen wanneer dit niet lukt. Een digitaal doorgeefluik zijn voor geïsoleerde mensen naar de gemeente Anzegem of andere instanties!

-Je verzekert je van je eigen veiligheid en behoudt afstand! Je belt gewoon aan, blijft anderhalve meter van de persoon die opendoet en maakt de eerste keer kennis. Je kan vragen hoe het gaat… gedane boodschappen kan je ev. aan de deur zetten.

-Je bent telefonisch bereikbaar en je bent voldoende fit (en behoort niet tot de risicogroep)

- Als je minderjarig bent, heb je de goedkeuring van je ouder(s) nodig

-HET IS NIET DE BEDOELING DAT DE VICHTSE DORPSRAAD DE PROBLEMEN VAN DIE MENSEN OPLOST MAAR WIJ WILLEN MEEHELPEN AAN EEN BETERE COMMUNICATIE TUSSEN DE VICHTSE BURGER EN DE GEMEENTE ANZEGEM (Dienst Welzijn) of ANDERE INSTANTIES

Graag dringend volgende gegevens op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via FB (Vichte en omstreken).

 

Jouw naam:

Adres:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Ik geef toestemming om mee te werken. Mogelijks komt mijn naam + gegevens op een lijst van vrijwilligers die zal verspreid worden. Mijn naam + gegevens worden ook doorgespeeld aan de dienst Sociaal Welzijn van de gemeente Anzegem die verder zal coördineren.

 

Vichte zal je eeuwig dankbaar zijn!

 

Meer info bij Karel Demeulemeester (056779961 of 0470980949) Voorzitter Vichtse Dorpsraad

 

Boek: Van der Vichte

Vichte in de geschiedenis door Brecht Dewaele - Heruitgave van het boek van Leonard Blockeel (1975)
Meer info op de website van de SpinSpoele

VanderVichte flyer1

1119. In tegenstelling tot de oudere buurvestigingen van de Frankische grondbezitters Ingwi (Ingooigem), Tiabod (Tiegem) en Ansold (Anzegem), heeft Vichte een precieze geboortedatum.
Bovendien kent het levensverhaal van het dorp, sinds die bijzondere stichting 900 jaar geleden, heel wat markante en kleurrijke protagonisten.
Wie was ridder Goswin, die het zo goed deed met graaf en bisschop dat hij de prestigieuze titel van “eerste erfachtig maarschalk van Vlaanderen” kreeg?
Wat is er geworden van die geslepen baljuw De Cock nadat hij pastoor Mussele uit het dorp liet bannen? En waarom reikte de faam van de gebroeders Steverlynck tot het verre Argentinië?
In 1975 verrichte Leonard Blockeel al baanbrekend werk met de publicatie van ‘van der Vichte’, het begeesterende resultaat van decennialang nauwgezet graven in het verleden van het dorp.
Deze eigentijdse en rijk geïllustreerde publicatie plaatst Blockeels nalatenschap én het levensverhaal van Vichte nu in de grotere wereldgeschiedenis. Want ook de Eerste Kruistocht (1096), het Concilie van Trente (1545) en de veroveringszucht van Lodewijk XIV (17de eeuw) hadden immers invloed op het bewogen wedervaren van de Vichtenaren.
Een uitgave van ‘heemkundige kring ‘De Spinspoele’ 

Historia Vehtae

"Historia Vehtae… een bewogen reis doorheen de tijd"

evocatie

Historische evocatie ter gelegenheid van 900 jaar Vichte in de Oude kerk op vrijdag 5 juli 2019 om 20.00 u. en om 21.30 u.

Vichte wordt dit jaar 900 jaar… Heemkundige Kring De Spinspoele deed bijkomend opzoekingswerk… Jonatan Baert schreef de basistekst…Ludwig Poignie bedacht het concept, regisseerde en vertelt.

Kom alles te weten over de roemrijke familie van der Vichte maar meer nog over het leven in onze streek tijdens de middeleeuwen en de nieuwe tijd. Geniet van de prachtige gezangen van Forlana Consort (muziek uit de verschillende historische periodes) en het ingetogen spel van onze plaatselijke toneelgezelschappen.

Bewonder de projecties die verhelderen en beluister vooral het boeiende verhaal van VEHTA of VICHTE, ons gebracht door veelzijdig regisseur en acteur Ludwig Poignie.

Door strenge veiligheidsvoorschriften zijn er slechts een beperkt aantal plaatsen per voorstelling.

 

sponsors

Milites Templi

Milites Templi is een Vlaamse re-enactment / levende geschiedenis groep die zich toespitst op de Orde van de Tempeliers en hun leefwereld. (1120 - 1307)

De Orde van de Tempeliers
De Orde van de Tempeliers werd opgericht omstreeks 1120 ter bescherming van de pelgrims die naar het heilige land reisden. Ze is gebaseerd op een klooster orde waarbij de leden de geloften van armoede, kuisheid, vroomheid en gehoorzaamheid moeten afleggen. Een tempelier zal dan ook altijd een rood kruis op zijn kledij dragen.
De Orde van de Tempeliers bevat drie typen aan leden. De tempelier ridder, de sergeanten en de kapelaan.
De tempelier ridder behoorde tot de elite van de Orde van de Tempeliers en werd aanschouwd als zware cavalerie. Met zijn witte mantel en rode kruis is hij de meest gekenmerkte weergave van de Orde van de Tempeliers.
De sergeanten werden aanschouwd als de lichtere cavalerie. Goed getraind maar afkomstig uit niet-edele families. Zij brachten verschillende vaardigheden en ambachten naar de orde, zoals ijzer smeden, bouwkunst, … Eveneens stonden zij in voor het beheren van de bezittingen van de orde. De sergeanten droegen overwegend zwart of bruin.
De kapelaan stond in voor de spirituele noden van zijn andere Tempelier broeders en was dan ook een gewijde priester.

Milites Templi
De vereniging omspant de periode vanaf de start van de Orde van de Tempeliers tot aan de ontbinding van de Orde door de Franse Paus in 1307.
We zijn dan ook vaak te vinden op kampementen en evenementen die zich focussen op deze tijdsperiode. Op kampementen en evenementen trachten wij, in zoverre dit mogelijk is, historisch accuraat te leven. Dit gaat dan over de kledij als ook het eten en nog vele andere aspecten van het dagelijkse leven als tempelier.
Ook op veldslagen wordt rekening gehouden met historische accuraatheid. Zo worden alle vechtende leden getraind in de vechtstijlen van toen. De commando’s worden dan ook allemaal gegeven in het latijn. Dit zowel op de veldslagen als tijdens het marcheren.
Ook wij, als vereniging, maken het onderscheid tussen onze ridders en sergeanten. Ridders binnen Milites Templi zijn getraind in de middeleeuwse krijgskunst bij erkende verenigingen en dragen een witte mantel.
Sergeanten herken je aan hun zwarte of bruine mantel. Zij worden gezamenlijk getraind door ridders binnen Milites Templi. Deze trainingen kan je ook bezichtigen op de kampementen en evenementen die toegankelijk zijn voor publiek. Ook in de vereniging brengen de sergeanten ambachten naar de orde en staan in voor het onderhoud van het kamp.

http://milites-templi.be/

Inschrijven

Boek: Van der VichteVanderVichte flyer1

Vichte in de geschiedenis door Brecht Dewaele - Heruitgave van het boek van Leonard Blockeel (1975)
Prijs = 30€

evocatie“HISTORIA VEHTAE, een bewogen reis doorheen de tijd." (vrijdag 5 juli 2019)
Historische evocatie van 900 jaar Vichte aan de hand van liederen, vertellingen en tableaux-vivants m.m.v. Koor Forlana Consort, de Vichtse toneelverenigingen (Streven en de Schietspoele) en verteller Ludwig Poignie. Schrijver van de basistekst: Jonatan Baert. Klik hier voor het volledige programma

evocatieHet eetfestijn (zondag 7 juli 2019)

Feestmaaltijd voor iedereen op domein Oud Kasteel met de “Vichtse Voaze”, speciaal aperitiefbier t.g.v. 900 jaar Vichte, vis-of vleesschotel met frietjes en groenten + dessert.

Uitverkocht: Het eetfestijn is uitverkocht. Je bent zeker nog welkom op het domein. De ingang is gratis. Er is animatie en je kan een Vichtes biertje, koffie of frisdrank nuttigen.
 

evocatieVichtse Voaze
Je kan een Vichtse Voaze bestellen op het feest. Dat is een  heerlijk hoppig -en speciaal voor de gelegenheid gebrouwen - aperitiefbiertje. Oorspronkelijk dachten we ook een herinneringsglas te laten maken, maar door de kostprijs zullen we ons beperken tot het schenken van dat heerlijk aperitief bier op het feest. Gebrouwen in Vichte en enkel te verkrijgen op 900 jaar Vichte. Gezondheid!

De andere activiteiten zijn gratis en vragen geen inschrijving. Zie feestprogramma.

sponsors

Parochie Vichte 900 jaar. uniek van bij de start!

Ingooigem, Tiegem, Anzegem zijn plaatsen waar zich vanaf de 5de eeuw de Germaanse families van Ingwi, Tiabod en Ansold vestigden, en vanuit die nederzettingen ontwikkelden zich verder woonkernen. Vichte (oorspronkelijk Vehta, Fifta) daarentegen is een dorp dat, op een bepaalde datum gesticht werd, in dit geval door een gereputeerde ridderfamilie uit Petegem (bij Oudenaarde). Als dat geen eer is!

Wat de graven van Vlaanderen in de middeleeuwen vooral nodig hadden, wilden ze in woelige tijden stand houden, was prestige, trouwe ridders en een goede verstandhouding met de kerk. Daarom sloot graaf Robrecht II een bondgenootschap met de aartsbisschop van Reims, die destijds het bisdom Doornik bestuurde. Hij schonk de monniken van Saint-Thierry bij Reims in 1090 een stuk grond aan de westelijke oever van de ‘Fifta’, de huidige Kasselrijbeek. Ze begonnen daar een klooster te bouwen, maar dit werd geen succes: 6 jaar later bleef er slechts een ruïne over. Gelukkig voor Vichte verschenen even later de heren van Peteghem op het toneel.

Lees meer: Parochie Vichte 900 jaar. uniek van bij de start!

Feestprogramma

Donderdag 4 juli 2019: Generale repetitie “HISTORIA VEHTAE, een bewogen reis doorheen de tijd."

 • Door het grote succes van de voorstelling, kan je nu ook de generale repetitie bijwonen om 21.00 uur. Bij de generale repetitie is er geen drankje inbegrepen. Prijs 12 €

Vrijdag 5 juli 2019: “HISTORIA VEHTAE, een bewogen reis doorheen de tijd."

 • Historische evocatie van 900 jaar Vichte aan de hand van liederen, vertellingen en tableaux-vivants m.m.v. Koor Forlana Consort, de Vichtse toneelverenigingen (Streven en de Schietspoele) en regisseur Ludwig Poignie. De evocatie is op tekst van Jonatan Baert.
 • Locatie: de Oude Kerk Vichte
 • Twee voorstellingen op vrijdag om 20.00 u. en 21.30 u(uitverkocht). Samenkomst een half uur vooraf op het Kasteel. We gaan in groep naar de Oude Kerk o.l.v. tempelridders. Er is een drankje inbegrepen. Prijs: 15 €
 • Milites Templi (Re-enactment-groep - Orde van de Tempeliers) op het domein van het Oud Kasteel. http://milites-templi.be/
 • Klik hier voor het volledige programma van Historia Vehtae

Zaterdag 6 juli:

 • 14.00 u.: Kinderrommelmarkt door de Gezinsbond van Vichte (Vichteplaats)
 • Doortocht op de kermis van Milites Templi (Re-enactment-groep - Orde van de Tempeliers)
 • 14.00 u. - 18.00 u.: Foto- en videotentoonstelling "Vichte 900, met andere ogen" door fotoclub Agépon m.m.v. Karibu Anzegem, praatgroep bib/taallabo nieuwkomers en leerlingen beide Vichtse scholen - Vrij te bezoeken in de oude weverij Thienpondt - Vichteplaats.
 • 13.30 u. en 15.00 u.: Gidsbeurten “Historische gebouwen in Vichte” Korte wandeltocht doorheen Vichte met historische uitleg. Verzamelen aan de Oude Kerk om 13.30 u. of om 15.00 u. (org.: Heemkundige Kring De Spinspoele)
 • Huifkartochten langs historische locaties in Vichte. Vertrek vanaf 13.45 uur tot 17.00 uur in de Kerkdreef.
 • 16.30 u.-…: PloezeRock op het Piaplein: Jubileumeditie (20 jaar)

Zondag 7 juli - Voormiddag + Lunch

 • 9.15 u.: Traditionele morgendienst in de Oude Kerk opgeluisterd door Forlana Consort.
 • 10.00 u.: Stoet naar de St.-Stefanuskerk met vaandeldragers, muziek en de tempelridders.
 • 10.30 u.: Feestelijke jubileumviering in het teken van 900 jaar Vichte – met Priester Jan, diaken Jean-Yves en de priesters ooit werkzaam in Vichte - opgeluisterd door het Sint-Stefanus koor, Forlana Consort en organist Benjamin Luyckx.
 • 11.30 u.: Feestelijke stoet naar het Oud Kasteel begeleid door de Kon.Fanfare St.-Cecilia en de Vichtse Verenigingen met vlag.
 • 12.00 u.: Feestmaal voor iedereen op domein Oud Kasteel met de “Vichtse Voaze”, speciaal aperitiefbier t.g.v. 900 jaar Vichte, vis-of vleesschotel met frietjes en groenten + dessert.
 • Uitverkocht: Het eetfestijn is uitverkocht. Je bent zeker nog welkom op het domein. De ingang is gratis. Er is animatie en je kan een Vichtes biertje, koffie of frisdrank nuttigen.

Zondag 7 juli - 14.00 u. - 16.00 u. op het domein van het Oud Kasteel:

 • Toneel: Scènes uit de geschiedenis van Vichte uitgebeeld (toneelverenigingen Streven en de Schietspoele) o.a. in de originele benedenverdieping van het kasteel van Goswin van der Vichte (nu kelder) – UNIEK!!!
 • Optreden La Gioia – Jeugdkoor in de inkomhal van het kasteel - UNIEK!!!
 • Bezoek de middeleeuwse kelder van het kasteel. Intekenen voor het vernieuwde boek: Van der Vichte
 • Milites Templi (Re-enactment-groep - Orde van de Tempeliers): Bezoek op het militair kamp van de tempeliers met tal van activiteiten.
 • 17.00 u. Intrede van de vernieuwde reus "Ventie Spoelies" + doop plechtigheid". Einde van het feest.

Zondag 7 juli - 14.00 u. - 18.00 u. vrij te bezoeken in de oude weverij Thienpondt Vichteplaats

 • Foto- en videotentoonstelling "Vichte 900, met andere ogen" door fotoclub Agépon m.m.v. Karibu Anzegem, praatgroep bib/taallabo nieuwkomers en leerlingen beide Vichtse scholen
 • 14u00 - ...: Kermis op Vichteplaats

sponsors

Subcategorieën

Archief

Archief nieuws en evenementen in Vichte. Hier vind je oudere artikels die nuttig zijn als naslagwerk.

Aantal artikelen:
56
Kalender
Aantal artikelen:
1

00089

Zoeken

GDPR

Dorpsraad VZW

De Dorpsraad vindt zijn oorsprong net na de fusie met Anzegem in 1976. Onder leiding van de toenmalige gemeenteraadsleden en de verenigingen werd besloten een nieuwe overkoepelende organisatie op te richten waar alle Vichtse verenigingen een plaatsje konden vinden. Ondertussen is een VZW opgericht en is de Dorpsraad VZW levendiger dan ooit!

 

Contacteer

Vichte
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.