De 30.000ste Last Post werd gevolgd in de brandweerkazerne van Vichte

Op 9 juli 2015 werd de 30.000ste Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper. Provincie West-Vlaanderen organiseerde ter ere van deze unieke gebeurtenis, in samenwerking met de Last Post Association en Wim Opbrouck, een ‘Ode aan de Ode’. Op die dag kon je de 30.000ste Last Post live op televisie en in brandweerkazernes overal ter wereld volgen. Ook wij brengen een gepast eerbetoon aan deze ode.

 

De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944). Elke dag weer is de Last Post immers het definitieve eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

The Last Post Association stelt zich tot doel deze ode eeuwig in stand te houden. Door weer en wind, sneeuw en zon, blazen brandweerlui uit Ieper aan de Menenpoort elke dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. The Menin Gate Memorial to the Missing verzamelt de namen van 54.897 gesneuvelden wiens lichamen nooit teruggevonden zijn.

De 30.000ste Last Post wou men niet zomaar laten voorbijgaan en daarom werd er – onder leiding van acteur Wim Opbrouck - een groots evenement op poten gezet. Dit kon je live volgen op televisie, maar ook in onze brandweerkazerne.

Het programma:

• loeien van de sirenes
• inleiding door postverantwoordelijke Frank Vandewiere
• verteltheater door Ludwig Poignie
• ‘Amazing Grace’ door Camille
• in Flanders Fields door Ludwig Poignie
• Last Post door de klaroenblazers van het brandweerkorps met daarbij het neerdwarrelen van poppies
• om 19u50 ging dan de live-uitzending op de VRT van start op groot scherm

wapenschild vichte

Zoeken

GDPR

Dorpsraad VZW

De Dorpsraad vindt zijn oorsprong net na de fusie met Anzegem in 1976. Onder leiding van de toenmalige gemeenteraadsleden en de verenigingen werd besloten een nieuwe overkoepelende organisatie op te richten waar alle Vichtse verenigingen een plaatsje konden vinden. Ondertussen is een VZW opgericht en is de Dorpsraad VZW levendiger dan ooit!

 

Contacteer

Vichte
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.