Dit is een recepte waarbij je Vichte op zijn best zal smaken. Echte vlaamse stoverij gemaakt met een streekbier. Hier gebruiken we traditioneel fruitig bier uit Vichte: Duchesse de Bourgogne. Dit past uitstekend met frietjes en frisse groenten. Dit biertje is ideaal om het recept te vergezellen. Bekijk ook de video. Smakelijk!
Nodig:
- 1 kg gemenge stoverij (runds en varkensvlees)
- 0,75 liter Duchesse De Bourgogne
- 2 uien
- 100 gram boter
- peper en zout
- Laurier en tijm
Bereiding:
- Wrijf de stukken vlees in met peper en haal ze door de bloem.
- Smelt twee eetlepels boter op een hoog vuur in een zware braadpan.
- Bak het vlees mooi bruin in deze hete boter. Doe dit in porties, zodat er niet teveel vlees in de pan ligt.
- Smelt de rest van de boter op een matig vuur. Bak hierin de uien bruin. (Door vlees en uien mooi bruin te bakken krijgt de stoverij haar diepbruine kleur.)
- Giet het bier in de pan en breng het aan de kook. Schraap daarbij met een houten lepel de braadresten los. Giet het bier over het vlees en de uien.
- Doe de tijm en laurierblaadjes in de pan.
- Laat alles op een laag pitje stoven. Het vlees moet heel zacht zijn. (+/- 1 uur)
- Bijkruiden met peper en zout.
- Leg een witte boterham, gesmeerd met mosterd in de saus
Optioneel:
- Roer voor het opdienen rode bessengelei en de azijn door de saus.
Volg de film:
Zo doet u het:
1) Bakken
2) Proeven
3) Bier
4) Mosterd